Blijf deze site volgen voor laatste nieuws

Laatste update 12-5-2020 17.00 uur |  Youké houdt de ontwikkelingen rond het Corona-virus nauwlettend in de gaten. Indien de landelijke maatregelen worden aangepast, is hier te lezen wat dit betekent voor de hulpverlening en locaties van Youké. Volg onze website voor het laatste nieuws.

Nieuw in dit bericht:
7-4-2020 aanpassing in alinea over behandelgroepen.
24-4-2020 Behandelgroepen openen weer, volledig aangepaste tekst nieuw stuk over pendelen tussen 24-uurs groepen/pleeggezinnen en thuis.
12-5-2020 Aanpassingen en verruiming na persconferentie 6-5-2020.

Wijzigingen hulpverlening bij Youké door Corona-virus

Al een aantal maanden heeft het Corona-virus invloed op de manier waarop we leven. De overheid heeft verschillende maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Wat betekent dit voor de hulpverlening van Youké? Om te beginnen zijn wij er nog steeds voor de (pleeg)gezinnen die ons nodig hebben! Onze medewerkers blijven bereikbaar, ook als dat niet altijd bij u thuis of op locatie kan. We zoeken zoveel mogelijk naar veilige en alternatieve manieren om uw gezin wél te helpen.

Behandelgroepen: open vanaf 11 mei
Sinds maandag 11 mei 2020 zijn onze dagbehandelgroepen,  (vroeg)diagnostiekgroepen en onderwijsgroepen (OZA’s) weer volledig geopend. Voor de onderwijsgroepen  hebben wij per school afgestemd hoe de opening van de groepen wordt georganiseerd. We zijn blij de kinderen eindelijk weer in het echt te zien! Per locatie zijn er andere afspraken om 1,5 meter afstand tussen volwassenen te houden. Dit is vooral van belang voor de haal- en brengmomenten.

Afspraken (bij u thuis of elders)
We bieden alle reguliere zorg weer op een veilige manier.  Omdat de 1,5 meter-samenleving voorlopig nog wel zal bestaan, zoeken we naar nieuwe manieren om samen met jullie de hulpvragen aan te pakken. Een afspraak met jullie hulpverlener kan telefonisch en met beeldbellen plaatsvinden. Als het nodig is kunnen jullie in overleg ook fysiek afspreken. Face-to-face contact kan als iedereen gezond is en er 1,5m afstand gehouden wordt. We zullen eerst met jullie overleggen of dit kan en op welke manier we dit veilig vorm kunnen geven. Onze hulpverleners wegen continue zorgvuldig het belang af van het kind en gezin, de samenwerkingspartners en collega’s. Bij elke fysieke afspraak maken we een expliciete afweging van het risico op verspreiding en de veiligheid van ons allen.

Verblijfsgroepen zijn open en pleegzorg loopt door
De groepen (Kinabu/InVerbindinggroep/De Dijk) blijven onverminderd open. Ook pleegzorg loopt nog steeds gewoon door. Om de gezondheid van de kinderen, (pleeg)ouders en onze collega’s op de groepen zo goed mogelijk te waarborgen, hebben we afspraken gemaakt voor bezoek en het pendelen tussen het pleeggezin/Youké-thuis en thuis. We hebben gezocht naar een goede balans tussen ieders veiligheid en de contactbehoefte van de kinderen en ouders. Dat is zeker niet altijd eenvoudig, juist deze kinderen en jongeren gunnen we zóveel meer.

  • Alle (pleeg-)kinderen en jongeren 0 t/m 21 jaar mogen m.i.v. 11 mei weer pendelen tussen hun pleeggezin/Youké-thuis en thuis. Ook weekendpleegzorg kan weer gestart worden. Voor pendelen geldt dat het alleen kan als het contact beperkt blijft tot een kleine sociale kring van het gezin, enkele vrienden en de Daarnaast mogen er geen familieleden (lichte) ziekteverschijnselen hebben. Ook vragen we het gezin om alle landelijke hygiënemaatregelen op te volgen. Dat houdt in 1,5 meter afstand houden voor iedereen behalve kinderen t/m 12 jaar onderling, extra handen wassen, geen handen schudden, ruimtes ventileren en contactoppervlakten goed schoon houden.
  • Kinderen mogen op Youké-locaties bezoek ontvangen. Dat kan met 2 gezinsleden per keer, als iedereen in goede gezondheid is. Uit voorzorg vindt dit bezoek niet op de groep zelf plaats, maar buiten of in een aparte ruimte.

Bovenstaande afspraken voor kinderen en jongeren die op een 24-uursgroep verblijven zijn ook voor pleegkinderen van toepassing.

Bijeenkomsten/trainingen
Bijeenkomsten en Youkademy-trainingen kunnen vanaf 1 juni weer in kleine groepen en op 1,5 meter plaatsvinden. Zodra we voor de Youkademy-trainingen nieuwe data hebben hoort u dat van ons. We zijn onze locaties al enige tijd aan het voorbereiden op de 1,5 meter-samenleving. Zo passen we bijvoorbeeld wacht- en spreekruimtes aan, wordt er extra schoongemaakt en zijn er meer schoonmaakmiddelen beschikbaar.

Ook nu we elkaar fysiek minder zien, zijn onze hulpverleners zoveel mogelijk bereikbaar. Als organisatie maken we afgewogen keuzes, dat is niet altijd makkelijk. We zetten met elkaar nog steeds de schouders eronder en blijven ons zo goed mogelijk inzetten voor gezinnen, jongeren en kinderen. Voor een sterke jeugd.

Met vriendelijke groet,

Marlies van Loon

Bestuurder Youké

 

Veelgestelde vragen door ouders

We hebben hier veelgestelde vragen van ouders verzameld en beantwoord.