Internationale conferentie FICE over Community Based Care

FICE Nederland organiseerde op 31 maart 2016 een congres in Almelo voor internationale professionals over Community Based Care. De hoofdspreker was Jos de Blok die in 2006 startte met Buurtzorg Nederland. Hij schoof de bureaucratie aan de kant en gaf ruimte aan professionals in zelfsturende teams. Buurtzorg is inmiddels een succesvol concept en is uitgebreid met Buurtzorg Jong.

De internationale sprekers waren afkomstig uit Duitsland, Spanje, Hong Kong, Finland en Kenia.  Zij verzorgden allen een workshop. In een tweede ronde workshops werden deze internationale voorbeelden gecombineerd met Nederlandse praktijkvoorbeelden. Youké, manager Ans van Wijk, presenteerde InVerbinding als intersectoraal programma dat gebruik maakt van de kracht van het netwerk door inzet van de JIM, Jouw ingebrachte mentor. JIM is een methode waarbij een jongere zelf een mentor uit zijn omgeving kiest om te helpen bij conflicten thuis om uithuisplaatsing te voorkomen. Dit kan een vertrouwde oom, zus, tante of buur zijn. De mentor helpt in het doorbreken van aanhoudende conflicten en is vertegenwoordiger richting ouder(s) en professionals.

De Engelse presentaties van alle workshops worden door FICE online gedeeld. Een tekenaar was aanwezig om de workshops in beeld te illustreren, ter vermaak van de gasten. Het was een leerzame dag door de vele effectieve voorbeelden uit de verschillende landen. De dag werd informeel afgesloten met een diner.