Voor wie
Jeugd- en Gezinsprofessionals
Wanneer
in overleg
Tijd
3 keer een dagdeel van 7 uur
Waar
Eigen locatie of locatie Youké, in overleg
Kosten
Per deelnemer € 870,00 of op aanvraag. Bij incompany gereduceerd tarief
Registratiepunten
Deze training levert 26,50 punten op voor het beroepsregister (SKJ)
Contact
youkademy@youke.nl

Deel deze training:

Introductie

Hoe kunnen hulpverleners daadwerkelijk een partnerschap met ouders opbouwen, wanneer kindermishandeling of verwaarlozing wordt vermoed of is aangetoond?

In ons werk krijgen we te maken met vraagstukken rondom de veiligheid van kinderen. En we lopen vaak tegen dit vraagstuk aan.

Samenwerken aan Veiligheid is een oplossingsgerichte benadering die zich richt op de veiligheid van het kind door met cliënten samen te werken. Het is een vragende benadering. Een manier om in gesprek te komen over onderwerpen die moeilijk zijn en gevoelig liggen, vanuit eerlijkheid, openheid en een focus op krachten die veiligheid kunnen bieden. Er ontstaat een partnerschap met het gezinssysteem en een professionele samenwerking.

Samenwerken aan veiligheid is een oplossingsgerichte benadering die de problemen niet vergeet, maar een gezin helpt om te kijken naar momenten waarop het probleem er niet is of minder heftig is. Het is van belang daar achter te komen, want dat zijn de krachten die helpend zijn voor de reis die je met de cliënten maakt op weg naar veiligheid voor een specifiek kind in zijn/haar specifieke situatie.

De training integreert een aantal benaderingen en methodes waaronder de Signs of Safety benadering, Solution Focused Brief Therapy, Narratieve therapie, Krachtgericht werken, Familie – Centred practice, The Resolutions Approach, Collaborative helping, Motiverende gespreksvoering, Family Group Conferencing, Appreciative Inquiry.

Algemene informatie

 • Data: in overleg
 • Tijd: 3 dagdelen van 7 uur
 • Locatie: in overleg, locatie wijkteam of Youké
 • Minimaal aantal deelnemers: 8
 • Maximaal aantal deelnemers: 12

Inhoud training

Aan het einde van de training kan de deelnemer werken met de drie pijlers van Samenwerken aan Veiligheid:

 1. Het creëren van partnerschap met kinderen en ouders
 2. Eerlijkheid over wat veranderen moet, het inventariseren van signalen van veiligheid en het bieden van keuzemogelijkheden aan ouders en kinderen.
 3. Rekening houden met het perspectief en de wensen van de ouders en de kinderen, zonder het doel uit het oog te verliezen, namelijk dat we voor een kind een veilige opvoedsituatie willen.

 

De training is gebaseerd op het oplossingsgericht en systeemgericht werken, de empowerende / competentiegerichte manier van werken en de basishouding vanuit Signs of Safety. Deze onderdelen komen ook steeds terug binnen de training. De focus ligt op het thema Veiligheid.

 

Punten

Deze training is geaccrediteerd en levert 26,50 registerpunten op voor het beroepsregister (SKJ).

Kosten

 • Het tarief van de training is gebaseerd op 2 trainers bij minimaal 8 deelnemers.
 • Het tarief van deze interne Youké training is per deelnemer € 870,00.
 • Bij meer deelnemers van één organisatie is de prijs op aanvraag.
 • Tevens is het mogelijk deze training incompany te verzorgen. Vraag hiervoor een offerte aan.

 

Aanmelden

Neem contact op met onderstaande formulier.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.