Margit is pleegmoeder

Sinds een jaar zijn Margit Meuwissen (39) uit Laren en haar man Sjoerd (51) pleegouders. Margit: “Ik heb zelf in 2015 een levertransplantatie gehad waardoor ik hier nu nog ben. Voor mij voelt het heel goed dat ik nu ook iets terug kan doen, iets bijdraag.” 

“Als pleegouders vangen we tijdelijk kinderen op die in een crisissituatie zitten en op korte termijn een veilig thuis nodig hebben. Het was woensdagmiddag, drie uur, toen de telefoon ging. Youké belde voor een crisisplaatsing voor Ryan, een jongetje van drieënhalf jaar. Hij woonde bij zijn moeder, maar dat ging niet meer. Ryan vertoonde boos gedrag en had vaak woedeaanvallen. Hij at ook niet meer. Anderhalf uur na het telefoongesprek werd Ryan gebracht. Hij had al zijn spulletjes mee; zijn moeder had heel lief zijn bordje, fietsje en andere persoonlijke spullen meegegeven. Dat had ze goed voorbereid met de begeleiders. Het was de eerste keer dat we een pleegkindje kregen, spannend!”

Terug naar de basis
“De eerste drie dagen was Ryan niet zichzelf. Hij was druk, deed gek en was onrustig. Daarna werd hij meer zichzelf en begon hij weerstand te bieden. Het was het begin van boze weken en driftbuien. Voor ons was het even zoeken hoe we daarmee om moesten gaan. Als wij hem vroegen iets zelf te doen of zich om te kleden, werd hij al erg boos. Automatisch wilden we hem troosten en rustig krijgen, maar dat werkte averechts. Voor Ryan waren driftbuien een manier om aandacht te krijgen. Ik merkte dat rustig blijven en weglopen het beste werkte. Dan zei ik hem: ‘Ik loop nu even weg en kom terug als je rustiger bent.’ Als hij rustig was, ging ik weer naar hem toe en dan knuffelden we even. In het begin had hij wel tien keer per dag een driftbui. We zijn erg consequent gebleven, waren niet streng, maar hadden duidelijke regels. Dat werkte goed. Na een maand konden we zeggen dat het een hele dag goed was gegaan! De eerste weken waren erg vermoeiend en intensief. Elke avond lagen we om negen uur doodmoe in bed. Maar we kregen er zoveel voor terug. Ryan is een heel bijzonder mannetje. Hij brengt gezelligheid in huis en je zag hem groeien. Ook Ilona, onze begeleidster bij Youké, viel op dat het goed ging.”

Zelfredzamer
“Toen Ryan bij ons kwam, sliep hij niet in een eigen bed, sprak hij onduidelijk, had hij nog een speen en was hij nog niet zindelijk. Ryan verwachtte dat dingen voor hem werden gedaan. De hele dag riep hij: ‘Kan ik niet! Jij doen!’ We hebben hard gewerkt om hem zelfredzamer te krijgen. Het is zo waardevol om hem dan gelukkig te horen zeggen: ‘Oh, ik kan het zelf.’ Hij kreeg steeds meer zelfvertrouwen en is echt een dankbaar kind. Wat je erin stopt, krijg je er ook weer uit. Dan ga je steeds een stapje verder. Sjoerd heeft Ryan leren fietsen zonder zijwieltjes. Ik heb dat gefilmd en naar zijn moeder gestuurd. Zo was zij er toch een beetje bij. Elke week zag Ryan haar een paar uur. Ze was zo blij om hem vooruit te zien gaan. Ik vind het fijn dat we zo’n goed contact met haar hebben.”

Afscheid
“Ryan bleef zesenhalve maand. We zijn toch gehecht geraakt aan dat heerlijke mannetje, daar kun je niets tegen doen. Je weet dat crisispleegzorg tijdelijk is, maar het wordt steeds lastiger om los te laten. Vooral de aanloop naar het afscheid was zwaar. We hebben erg van hem genoten, maar het was ook intensief. Sinds kort is Ryan terug bij zijn moeder. Ik heb er vertrouwen in dat het goedkomt. Sjoerd en ik willen zeker vaker pleegkinderen opvangen. En Ryan blijft welkom om af en toe een weekendje te komen logeren.”

* De naam Ryan is om privacy-redenen gefingeerd.

https://youke.nl/actueel/wp-content/uploads/sites/4/2018/03/Krachtenbundel_Editie_Utrecht.pdf

Uitreiking Krachtenbundel

Het verhaal van Margit is ook gepubliceerd in het boekje Krachtenbundel. Op donderdag 8 maart 2018 namen wethouders Anne Brommersma (De Bilt), Wil Kosterman (Wijk bij Duurstede), Marieke Overduin-Biesma (Veenendaal) en Simone Veldboer (Rhenen) de Krachtenbundel in ontvangst.

Dit is een bundel met twaalf mooie levensverhalen van kwetsbare mensen. Zo laten de wethouders zien hoe belangrijk het is dat mensen uit kwetsbare doelgroepen meedoen in de maatschappij. In de speciale editie “Regio Utrecht” van de Krachtenbundel zijn inspirerende levensverhalen gebundeld: verhalen die de afstand tussen mensen kunnen verkleinen en vooroordelen kunnen wegnemen.

 

Overhandiging Krachtenbundel aan pleegzorgbegeleider Ilona van Klink

Interview in de Krachtenbundel

Download hier de hele Krachtenbundel met alle 12 verhalen. Op pagina 17 staat het verhaal over pleegzoon Ryan.