Stip op horizon

Hoe versterken we onze jeugd, ook in 2030? Die vraag vormt het uitgangspunt van de nieuwe (nog te ontwikkelen) meerjarenvisie van Youké. In het Strategie Café van 18 september nodigde Youké medewerkers, experts en andere betrokkenen van binnen en buiten de organisatie uit om mee te denken over de nieuwe stip op de horizon.

Bestuurder Marlies van Loon opent de bijeenkomst. ‘Youké heeft de afgelopen jaren veel van haar ambities waargemaakt. Ervaringsdeskundigen maken inmiddels deel uit van onze hulp, we werken gebiedsgericht en we hebben nieuwe werkwijzen omarmd, zoals het 7-factoren model. Deze middag nodigen we iedereen uit – van binnen en buiten de organisatie – mee te denken over een nieuwe visie tot 2030.’

Verandering kost tijd

Maar hoe snel moeten we er ‘zijn’? De eerste spreker Kees Kraaijeveld van de Argumentenfabriek pleit voor vertrouwen en geduld. ‘Mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen bereiken, maar onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen bereiken. Je moet niet alles nú willen. Verandering kost tijd. Jullie zijn al bezig verandering te realiseren. Als het beter gaat met de jeugd, dan gaat het beter met onze samenleving.’

6 experts

Na Kees’ bijdrage laten 6 experts in een panel vanuit verschillende perspectieven hun licht schijnen over de vraag: in welke richting moet de specialistische jeugdhulp zich ontwikkelen? Dit zijn Astrid Berendsen, voorzitter van de Onderwijsspecialisten, Evelijn Zandberg van de Augeo Jongerentaskforce, José Manshanden, voorzitter van de stuurgroep Hervormingsagenda, Maarten van Ooijen, voormalig staatssecretaris van VWS, Jurja Steenmeijer, directeur van de BPSW Academie en Mark Scholten, programmamanager innovatie en e-health.

Adviezen

Een greep uit de adviezen van het panel: Toon lef als professional, ook als je tegenkracht ervaart. Richt je gezamenlijk – als sterkmakers – op het versterken van de samenleving in plaats van problemen van een individuen te ‘fixen’. Versterk de pedagogische basis, zodat hulpvragen in het gewone leven kunnen worden opgepakt. Stel je meer op als partner van de gemeente, ook als het gaat om financiële schaarste. En: zet in op slimme digitalisering, zowel in de bedrijfsvoering als in de hulp.

Thematafels

Na een korte pauze kiezen alle deelnemers voor een thematafel in het World Café. Daar gaan ze in groepjes in gesprek over thema’s zoals: kinderen en gezinnen op 1 zetten, digitalisering, samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp, tekort aan hulpverleners en community building. Er wordt besproken welke stappen gezet moeten worden. Wat willen we behouden en waar mogen we gelijk mee stoppen? Alle ideeën worden verzameld en dienen als waardevolle input voor Youkés toekomstambitie, die in 2025 wordt uitgewerkt.