VSO Heuvelrug College in Zeist en Youké

Op VSO Heuvelrug College in Zeist werken leerkrachten samen met jeugdzorgwerkers om kinderen die jeugdhulp nodig hebben te ondersteunen in onderwijs. Dit gebeurt als pilot, waarbij op basis van een gezamenlijke financiering, gemeenten in de regio Utrecht middelen beschikbaar stellen voor deze pilot. Door deze aanpak kunnen leerlingen sneller en effectiever geholpen worden.

Sneller de juiste hulp

Het kan zijn dat een leerkracht merkt dat een kind ernstige concentratieproblemen of angstklachten heeft. VSO Heuvelrug College biedt vanuit de pilot preventief zorg aan leerlingen in onderwijstijd. Het afgelopen jaar maakten 158 leerlingen hier gebruik van. Als er meer hulp nodig is wordt de jeugdzorgwerker van Youké binnen de school direct ingeschakeld, wat leidt tot maatwerkhulp binnen de klas. De orthopedagoog, die in dienst is van de school, stemt alles af met ouders, leerkrachten en externe specialistische hulpaanbieders. In het verleden, voordat de pilot begon, duurde het soms wel tot een half jaar voor de juiste hulp kon worden ingezet. Nu kan dit al binnen een week geregeld zijn. Het afgelopen jaar profiteerden 10 tot 15 jongeren van de specialistische jeugdhulp van Youké binnen de school.

“De 15-jarige Sem had een hulpvraag voor het reguleren van zijn emoties. Er waren escalaties waar hij zelf veel last van had en waarin hij onbedoeld een ander kwetste.” Vertellen Joost en Mieke, jeugdhulpverleners bij Youké. “Doordat wij al in de school werken konden wij snel betrokken worden. Hierdoor hoefde Sem niet eerst naar een wijkteam voor een verwijzing, om vervolgens op de wachtlijst te komen voor dezelfde hulp als wij nu bieden. We hielpen Sem door het geven van kennis over emoties reguleren. Daarnaast ontving hij handvatten zodat hij nu weet wat hij zelf kan doen wanneer hij overprikkelt raakt. Sem is blij dat er geen escalaties meer zijn, waardoor hij zich weer veilig voelt en goed kan functioneren in de klas.”

Deze aanpak is een pilot, maar de opbrengsten tot nu toe laten zien dat dit een effectieve manier is om jeugdhulp en onderwijs te integreren. We blijven samenwerken om dit project verder te ontwikkelen en verbeteren.

Financiering

Voorheen moesten ouders eerst bij het lokale team (of wijkteam) aankloppen voor een verwijzing. Dit veroorzaakte lange wachttijden en veel doorverwijzingen. Nu kan een jongere direct hulp krijgen binnen de schoolomgeving, waardoor kinderen sneller de juiste ondersteuning krijgen. Vanuit VSO Heuvelrug College wordt er geschakeld met de lokale teams om verbinding te leggen met de gemeenten. De wijze waarop de jeugdhulp gefinancierd is speelt hier een grote rol in. Er is door gemeenten nu een gezamenlijk budget vrijgemaakt om de hulpverlening al in de school aanwezig te laten zijn. Een jongere die dit nodig heeft kan hier direct gebruik van maken. Dankzij deze zogenaamde collectieve financiering worden lange wachttijden vermeden en hoeven ouders niet meerdere keren hun verhaal te doen. Ook is er geen verschil meer in werkwijze tussen gemeenten wat zorgt voor minder administratieve lasten.

Deze vorm van samenwerken tussen het VSO Heuvelrug College en Youké is onderdeel van een grotere pilot binnen de regio. Bij de pilot worden natuurlijk de jongeren en ouders betrokken. BMC is projectleider en het CJG Zeist beoordeelt de hulpaanvragen die naar Youké gaan. Vanuit 6 hulpregio’s hebben zich 26 gemeenten aangesloten en zijn 11 samenwerkingsverbanden betrokken.

 

 

De naam van de jongere is fictief en de afbeelding is gemaakt door Tim Mossholder en komt uit beeldbank UnSplash ter illustratie.