Kennismaking Jeugd- en opvoedhulp

Afgelopen vrijdag bezochten bijna 30 raadsleden Youké om kennis te maken met de jeugd- en opvoedhulp. Met een aantal presentaties en oefeningen konden ze ervaren hoe kinderen en ouders geholpen worden.

De middag startte met een informele lunch voor de raadsleden met Youké-bestuurder Fawzia Nasrullah, manager Henri Gritter en accounthouders Yvonne Kok en Heleen van Elk. Het gesprek ging over het gezamenlijk bouwen aan het zorglandschap. Hierna konden ze kennismaken met 3 gebieden waarop kinderen en hun gezinnen geholpen worden.

Op 3 thema's hulp aan kinderen en hun gezin

Diagnostiek bij kinderen jonger dan 5 jaar
We proberen met hulp vroeg in het leven van een kind erbij te zijn om ergere problemen later te voorkomen. “Zo vroeg als mogelijk” en “op de locatie van het kind” hebben we met attributen tot de verbeelding laten spreken.

Complexe scheiding
De raadsleden zijn een ervaring rijker geworden door zelf te ervaren hoe het is als kind tussen ruziënde ouders. Twee Jeugdhulpverleners vertelden vervolgens over de wijze waarop de kinderen en ouders in scheiding geholpen worden.

InVerbinding met Jouw Informele Mentor (JIM)
In de huiskamer van een groep waar jongeren tijdelijk wonen vond het gesprek plaats over het werken met een zogenaamde JIM. InVerbinding met JIM is een aanpak waarbij een jongere zelf een mentor uit zijn omgeving kiest om te helpen bij conflicten thuis en daarmee uithuisplaatsing te voorkomen. Een JIM heeft samen met een Jeugdhulpverlener haar verhaal en ervaringen gedeeld met de raadsleden.