Inspiratieblog: Creëer een zelfzorgmoment!

Het is al weer even geleden dat ik een inspiratieblog heb geschreven. Ik bedenk me dat ik van plan was om ongeveer 1 x in de maand een blog te schrijven. Ik vraag me af wat maakt dat het nu al weer langer geleden is? Heb ik (echt) geen tijd gehad? Of heb ik geen tijd gemaakt? Dat blijft altijd weer het spanningsveld. Hoe gemakkelijk is het om van de ene afspraak naar de andere te rennen? En zo maar eerst mijn actielijst af te werken.. het is zo fijn als ik allerlei punten kan afwerken, dan heb ik dat maar weer gedaan. Dat inspiratieblog komt later wel, dat lukt nu even niet want voor inspiratie heb je tijd nodig. Ja toch?

Grappig he, zo werkt het dus vaak. Maar ben ik daar blij mee? Nee, want ik voel iets ergens knagen. Ik had toch gezegd dat ik dit regelmatig zou doen? Het is toch goed om even stil te staan, zowel voor mezelf als voor degene die dit wil lezen? En ik ben nu toch veel te druk? En ik heb nu ook geen ideeën en inspiratie…..

Dan bedenk ik me weer wat ik in het eerste blog heb geschreven, ik kan alleen nieuwe creatieve ideeën krijgen als ik daar ook ruimte voor maak. Door te vertragen (dus niet maar door te rennen) en me bewust te zijn van wat ik aan het doen ben (in het hier en nu zijn), maak ik ruimte voor bezinning en reflectie (even stil staan en terug kijken). Pas dan komt er weer ruimte voor ontwikkeling en nieuwe creatieve ideeën.

Hoe doe ik dat?

Je moet dus zelf zorgen dat je even stil gaat staan, voor een zogenaamd “zelfzorgmoment”. Een ander doet het niet voor je, je moet zelf beginnen met de vertraging. Wat is nu zo’n “zelfzorgmoment”? Wat betekent dat? Dat kan iets heel kleins zijn, even een rondje lopen tussen de middag, even een kopje koffie of een theetje drinken, of vul het zelf maar verder in..

Als jij ook een “zelfzorgmoment” wilt op de dag maar je weet niet zo goed hoe, begin dan eens met de volgende vragen aan jezelf te stellen:

  • Wat heb ik nodig om me goed te voelen, zowel in mijn werk als privé?
  • Wat kan ik dagelijks toepassen als “zelfzorgmoment”?

Als je meer duidelijkheid hebt over wat jij nodig hebt, kan je volgende stap zijn, dit te integreren in je dagelijks leven. Maar begin maar eens met de genoemde vragen, dat is al de eerste stap naar vertraging…..

Ik hoorde onlangs een wijze uitspraak: “Wie snel resultaat wil, moet daarvoor de tijd nemen……”

Een oproep dus om ondanks alle drukte even een “zelfzorgmoment” te nemen…daarna ben je weer veel effectiever en voel je je beter!!!

Heb je moeite om een “zelfzorgmoment” te creëren?  Wil je graag weer in de flow komen in plaats van over “achteraan te rennen”? Een supervisie traject kan je helpen om tot vertraging te komen om te je te helpen o.a. prioriteiten te stellen, nieuwe mogelijkheden te ontdekken en weer in een flow te komen waardoor je (meer) plezier kan beleven aan je werk.

Wil je hier meer over weten? Ik geef supervisie vanuit de Youkademy (onderdeel van Youké). Maar kan ook supervisie bieden extern, kijk daarvoor op de website van de Youkademy (www.youkademy.nl). Heb je vragen over supervisie of heb je belangstelling voor een supervisie traject , neem vooral contact met me op, dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn. (NB; een supervisietraject kan je opvoeren bij de reflectieruimte van het SKJ en levert 50 registerpunten op.)

Linda van Dijk

Trainer en Supervisor (LVSC)

0652389619 | ldijk@youke.nlyoukademy.nl