Iedereen onder een dak

Het project Goeie Buur biedt jongeren uit Utrecht, als laatste stap om uit te stromen uit semi-residentiële zorg, een volgende stap naar zelfstandigheid door te wonen met studenten in een studentenhuis, of studentencomplex. Het initiatief is een samenwerking tussen de SSH, gemeente Utrecht, Academie van de Stad en vijf zorgpartijen. De betrokken zorgpartijen zijn Backup, Lister, Singelzicht, Leger des Heils (Enkeltje Zelfstandig) en Youké. Naast een plek in een studentenhuis krijgen de jongeren – waar nodig – ondersteuning vanuit de zorgpartij en wordt er een studentmaatje aan ze gekoppeld.

De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) in Utrecht bood al langer woonruimte aan voor jongeren die zorg nodig hebben, maar zag veel uitval. Laura Nieuwland, woonconsulent bij de SSH: ‘Financiële problemen, foute vrienden over de vloer, veel overlast. Dat wilden we anders. In overleg met gemeente Utrecht en Academie van de Stad is vervolgens Goeie Buur ontstaan.’ Het studentmaatje helpt de jongere een draai te vinden in het zelfstandig wonen. Samen eten, sporten, mensen leren kennen. De zorgpartijen melden de jongere aan en begeleiden hen zo’n 6 tot 9 maanden in de beginperiode. Daarna blijven ze bereikbaar via de SSH om op terug te vallen als dat nodig is. Het afgelopen jaar zijn meerdere jongeren die bij Youké De Dijk (crisisopvang) woonden doorgestroomd naar het project Goeie Buur.

Project Goeie Buur is aangesloten bij het initiatief ‘Iedereen onder een dak’ van de Rijksoverheid. Klik hier voor meer informatie.