Youfit

Wie binnenkomt bij Youké ziet meteen hoe bevlogen en gepassioneerd de medewerkers zich inzetten voor gezinnen en kinderen. Een stapje extra zetten zit bij alle hulpverleners en stafmedewerkers in het DNA. Die bezinning heeft ook een keerzijde want wie zorgt er eigenlijk voor hèn? Het project YouFit ondersteunt medewerkers bij het goed in hun vel zitten. “We willen laten zien dat er ondanks de hoge werkdruk ruimte is om te vertragen.”

“Onze mensen zijn altijd vol creativiteit en veerkracht op zoek naar hoe het beter kan voor onze cliënten. De werkdruk ligt hoog, de caseload neemt toe, declarabiliteit is een hot item en het is zowel mentaal als fysiek ronduit zwaar werk. Hoe houd je je als medewerker staande en zorg je dat er ook iets substantieels tegenover dat harde werk staat? Net zoals in het vliegtuig moeten hulpverleners eerst zelf hun zuurstofmasker opzetten voordat ze iemand anders kunnen helpen.” Patricia is Manager HR bij Youké en dus zelf ook een van die bevlogen zielen. “We zien een toename in uitval door ziekte. En we koesteren al langer de wens om meer aandacht te besteden aan het welzijn van onze medewerkers. Ze de optie te geven even een stapje terug doen. Dat hoeft echt niet groots en meeslepend te zijn, iets kleins kan al veel resultaat hebben.”

Wederkerigheid

Toen Corona de druk nog eens extra opschroefde – veel medewerkers hebben jonge gezinnen en zaten ineens thuis met hun kinderen – pakten Patricia en haar team hun kans. “Als er een moment was om een lans te breken voor vitaliteit, was het tijdens de eerste lockdown,” legt ze uit. “Dit was hét moment om iets terug te doen voor onze mensen.” Er werd een team opgericht van hulpverleners, leidinggevenden en HR-medewerkers. Samen met een externe partij stelde het team een vitaliteitskompas op waarin visie en activiteiten beschreven werden. Patricia: “Onze missie? Medewerkers faciliteren bij het maken van eigen keuzes over hun gezondheid, zodat ze zo vitaal mogelijk zijn. Er zit een heel duidelijke wederkerigheid in: wij bieden tools aan maar doen ook een appèl op ieders verantwoordelijkheidsgevoel.”

Iedereen andere behoeftes

In april van dit jaar vond de kick-off plaats van wat door het projectteam ‘YouFit’ gedoopt was. “Online, met een enorm hoge opkomst: er logden maar liefst 150 deelnemers in. Dat zegt wel wat! Het team werd voorgesteld en we deelden onze missie. Direct na de kick-off ontvingen de deelnemers een vragenlijst waarmee we inventariseerden waar ze blij van worden en waar ze behoefte aan hebben. We ontvingen zeer uiteenlopende ideeën en dromen. Wat direct opviel was dat iedere medewerker op een ander moment van de dag ‘iets’ wil doen aan vitaliteit. Logisch ook: de aard van het werk van Youké’ers is heel divers. Dat vraagt om differentiatie in ons aanbod.”

Mini breaks en stoelmassage

“Hoewel YouFit pas in 2022 echt gaat landen, zaten we de maanden na de kick-off niet stil,” vervolgt Patricia. “We experimenteerden erop los: wat slaat aan, wat niet? Zo organiseerden we mini breaks voor fysieke beweging; een paar in de ochtend, een paar rond de lunch en een paar einde dag. Met wisselende belangstelling dus dat gaf ons belangrijke informatie. De stoelmassages zorgden voor lange wachtlijsten en de webinars over thema’s als slapen en energie werden redelijk bezocht. De challenges waarbij we mensen opriepen hun meest simpele manieren te delen om op een doorsnee werkdag aan vitaliteit te werken, leverden prachtige voorbeelden op. Dagdromen, hoepelen, er kwam van alles voorbij. De boodschap: je hoeft geen heftige bootcamps te doen om goed bezig te zijn! Een groot succes was de Ommetje Challenge in oktober. Professionals liepen in teams ‘tegen’ elkaar. Voor bijvoorbeeld een lunchwandeling kreeg je extra punten. De activiteit haalde het meest fanatieke in ons allemaal naar boven!”

Onderweg of in bad

Youké sloot een overeenkomst met online leerplatform StudyTube, waardoor YouFit ook online een plek zal krijgen. Patricia: “Op StudyTube kun je straks grasduinen in het hele aanbod. Ga je voor een podcast, oefeningen of ben je misschien geholpen met wat handige tips? Je kunt aan de slag op het moment dat het jou uitkomt en ongeacht waar je bent; onderweg, op kantoor of in bad. Dat maakt het laagdrempelig en dichtbij. Iedereen is uniek en heeft een eigen behoefte dus we bieden voor ieder wat wils.”

Prikkelen

“Net zoals in ons werk met gezinnen streven we ook met YouFit naar een balans tussen ‘zorgen voor’ en zelfredzaamheid. Niemand is verplicht om te werken aan zijn vitaliteit. We bieden handvatten, faciliteren en proberen te prikkelen en te motiveren. Zoals tijdens gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers; we vragen leidinggevenden uit te leggen dat je gewoon onder werktijd aan de slag mag met YouFit. Maar verder is het aan iedere medewerker zelf om in beweging te komen. Ik hoop dat iedereen de ruimte gaat voelen om te werken aan vitaliteit op een manier die persoonlijk past. Dat gun ik al mijn collega’s!”

 

Heb je interesse in werken bij Youké? Kijk eens op onze werken bij Youké pagina