“In deze winkel-zonder-kassa kan mijn pleegdochter hélemaal zichzelf zijn”

Sinds 1 januari 2024 ondersteunt Youké het magazijn van de stichting ‘Je mag er zijn’ in Woudenberg. Een plek waar pleegouders met hun pleegkinderen gratis kleding, speelgoed en gebruiksvoorwerpen kunnen uitzoeken. Voor Elisabeth en haar pleegdochter Linde is het magazijn veel meer dan een praktische plek alleen. “Hier voel ik erkenning en herkenning.”

Elisabeth is acht jaar pleegouder en heeft sinds zes jaar pleegdochter Linde onder haar hoede. Via andere pleegouders hoorde ze over het magazijn in Woudenberg. “Ik wist dat je hier als pleegouder terecht kon als je je bijvoorbeeld plotseling moest ontfermen over een baby maar geen wiegje in huis hebt. Niet voor mij dus, dacht ik in eerste instantie. Toen ik toch een keer ging kijken, was ik ontzettend verrast. Speelgoed voor alle leeftijden, boekjes, kleding, kinderfietsen en allerlei babyspullen: hier in Woudenberg is echt álles te vinden.”

Proefrit op skeelers

“Ik had Linde bij me die eerste keer en merkte direct wat een verademing het was. Ga maar eens met een speciaal kind naar een reguliere kringloopwinkel. Mensen hebben heel snel hun oordeel klaar. Hier bij ‘Je mag er zijn’ snappen ze het als je pleegkind even ‘ander’ gedrag vertoont en dat je daar als pleegouder op je eigen manier mee omgaat. Er is herkenning en erkenning. Op deze plek mogen Linde en ik gewoon onszelf zijn. Even een fietsje uitproberen of een proefrit maken op een paar skeelers: hier kan het! Het magazijn is dan ook vaste prik geworden rondom de seizoenswisselingen. We nemen niet alleen spullen mee maar brengen ook in.”

Hectiek van een pleegouder

‘Je mag er zijn’ is een verzamelnaam voor verschillende stichtingen verspreid door Nederland die allemaal werken met dezelfde doelstelling: de helpende hand bieden aan pleegkinderen in Nederland, door het gratis uitlenen van spullen die nodig zijn voor een pleeggezin of gezinshuis om een kind te kunnen opvangen. Ellis Meenks is bestuurslid van ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland, (crisis- en deeltijd)pleegouder en moeder van twee biologische dochters. “‘Je mag er zijn’ is opgezet door – hoe kan het ook anders – een pleegmoeder,” vertelt ze. “Met pleegkinderen van veel verschillende leeftijden in huis kreeg zij allerlei spullen aangeboden vanuit haar netwerk. Haar zolder puilde al gauw uit en ze besloot dat eigenlijk álle pleegouders van deze spullen gebruik moesten kunnen maken. Ze opende het eerste magazijn en hielp ook bij de oprichting van de andere magazijnen, met vaste vrijwilligers die de boel draaiende houden, nieuwe spullen opruimen en achter de balie staan. Overal geldt hetzelfde uitgangspunt: pleegouders en gezinshuizen ondersteunen in praktische en sociale zin. Je leven als pleegouder is al hectisch genoeg en daar ondersteunen we graag een beetje bij.”

Meer dan spullen

“Wat we hier doen is dankbaar, waardevol en vooral zo logisch,” vervolgt Ellis van ‘Je mag er zijn’. “Tijdens het ‘shoppen’ ontstaan waardevolle ontmoetingen tussen pleegouders onderling; hier kunnen ze hun verhaal kwijt bij andere ouders die weten wat pleegzorg inhoudt.  Ik draai regelmatig baliediensten en zie dan met eigen ogen welk verschil we hier maken. Zo sprak ik laatst een pleegouder die hier voor de tweede keer was en aangaf dat ze na haar eerste bezoek niet alleen naar huis ging met handige spullen maar ook met fijn advies van een mede-pleegouder die ze hier had ontmoet. Ook pleegouders in de crisisopvang weten ons steeds beter te vinden.”

Sinterklaas

Ellis: “We organiseren contactmomenten en doen vaak wat extra’s rondom feestdagen en vakanties. Paaseieren zoeken bijvoorbeeld. Pleegkinderen met rugzakjes kunnen daarvan in alle rust en ontspanning komen genieten.” Pleegouder Elisabeth: “Je kunt pleegkinderen pas helpen als je de pleegouders helpt. Daar slagen ze goed in hier. Ik herinner me Sinterklaas een paar jaar geleden. Mijn pleegdochter vond de intocht in ons dorp veel te druk en te eng. Hier in het magazijn werd een kleinschalige Sint-viering georganiseerd. Het was perfect voor haar; veilig en rustig. Ik heb de hele dag staan genieten omdat mijn pleegkind zo genoot. Hier kan Linde spullen kiezen die ze in de speelgoedwinkel absoluut niet zou kunnen kiezen. Ook een cadeautje uitzoeken voor een vriendinnetje is hier haalbaar en dankzij het magazijn kon Linde – net zoals haar klasgenootjes – een schoenendoos vullen met spulletjes voor een kind in Oost-Europa.”

Wat is passend

Carla Droogh, Youké Teamhoofd Gooi en Vecht en zelf pleegouder van een 22-jarige jonge vrouw. “Youké staat voor maatwerk. Dat geldt voor de trajecten die we bieden en zeker ook voor de begeleiding van pleeggezinnen en -kinderen. Maatwerk betekent dat we steeds weer kijken naar wat er nodig en passend is voor een gezin. Sommige pleeggezinnen krijgen ondersteuning vanuit hun eigen omgeving, in de vorm van spullen of een luisterend oor. Maar dat geldt lang niet voor alle pleegouders. De magazijnen van de stichting ‘Je mag er zijn’, zoals deze in Woudenberg, komen dan heel goed van pas. Pleegouders kunnen hier terecht voor spullen – heel praktisch dus – maar ook voor contact met andere pleeggezinnen of ‘gewoon’ even een praatje met mensen die in dezelfde situatie zitten. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat wij dit initiatief steunen met een financiële bijdrage.”

Ellis: “Youké heeft dezelfde drijfveer als wij van ‘Je mag er zijn’: bijdragen aan een sterke jeugd en mensen faciliteren die kinderen in een moeilijke situatie helpen. Met de jaarlijkse vaste financiële ondersteuning gaat Youké nu bijdragen aan het aanpakken van onze grootste uitdaging: het realiseren van financiering voor de lange termijn. We zijn in elk geval de komende drie jaar verzekerd van een mooi bedrag; dit helpt ons enorm om pleegouders te blijven ondersteunen in de waardevolle zorg die ze bieden aan kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.”

Meer dan spullen

“Voor Elisabeth en haar pleegdochter Linde is het magazijn veel meer dan een praktische plek alleen. “Hier voel ik erkenning en herkenning.”

 

De hectiek van een pleegouder

“Je leven als pleegouder is al hectisch genoeg en daar ondersteunen we graag een beetje bij.”

 

Praktische ondersteuning én contact

“Pleegouders kunnen hier terecht voor spullen – heel praktisch dus – maar ook voor contact met andere pleeggezinnen of ‘gewoon’ even een praatje met mensen die in dezelfde situatie zitten.”