Brug van Verbondenheid in de praktijk; onze collega deelt:
Brug van Verbondenheid: een invulboek dat ouders uitnodigt om vorm te geven aan hun ouderschap en de blijvende relatie met hun kind.
We zijn er trots op om aan te kondigen dat het werkboek Brug van Verbondenheid vanaf begin 2024 in alle vestigingen van Youké is geïmplementeerd! Dit bijzondere werkboek biedt ouders een manier om emotioneel zorg te blijven bieden aan hun kind na een scheiding als het fysieke contact – vaak tijdelijk – verloren is geraakt.
Een collega in ons team ‘Kind in Complexe Scheidingdeelt een inspirerend verhaal over het inzetten van Brug van Verbondenheid bij een vader die een contactbreuk heeft met zijn dochter en voor zijn dochter een nieuwe beweging kon maken. Met behulp van het werkboek leerde hij niet alleen zijn eigen gevoelens beter begrijpen, maar ook het perspectief van zijn dochter. Het hielp hem om met nieuwe inzichten en empathie naar zijn situatie te kijken en stappen te zetten in zijn eigen verwerking.
Brug van Verbondenheid in de praktijk; onze collega deelt:
“In een traject Parallel Ouderschap was ik al driekwart jaar betrokken bij een vader. Het was hem gelukt om een beweging te maken van denken en spreken in ‘strijdtaal’ naar ‘zorgtaal’. Deze vader heeft 1,5 jaar een contactbreuk met zijn dochter. Ik merkte dat er ruimte bij deze vader was gekomen om met twee perspectieven naar het contactverlies te kijken: enerzijds zijn eigen perspectief en anderzijds het mogelijke perspectief van zijn dochter. Er was ruimte om nieuwsgierig en onderzoekend naar deze twee kanten te kijken. Ik introduceerde Brug van Verbondenheid als middel om in beweging te komen voor zijn dochter. De vragen in het boek spraken deze vader meteen aan en lieten hem nadenken over beide perspectieven. De creatieve inslag in het boekje gaf hem in eerste instantie een gevoel van ongemak: dit past niet bij mij. Toen ik hem de toestemming gaf om hiervan af te mogen wijken en een eigen draai te geven, kwam er ruimte om aan de slag te gaan. Een vraag in het boekje die hem raakte en waarbij hij in beweging kwam was: ‘wat heb ik bij jou gezien in de periode van de scheiding?’. Het was prachtig om te zien hoe deze vader zich realiseerde dat zijn dochter na de scheiding te veel verantwoordelijkheid heeft genomen en dat hij haar hierin heeft zien worstelen. Hij schreef ook naar zijn dochter dat hij misschien ook te veel op haar geleund heeft in de periode na de scheiding.
Hij deelde zijn kijk op het boek met zijn nieuwe partner door haar uit te leggen dat er echt welzijnsvragen instonden. Hij ging actief schrijven en betrok mij bij het zoeken naar de juiste toon. Na ongeveer drie maanden merkte ik dat deze vader het proces goed was ingegaan en liet ik het begeleiden van Brug van Verbondenheid met vertrouwen los. Brug van Verbondenheid heeft deze vader geholpen om een volgende stap te maken in zijn eigen rouwverwerking én hij kwam tot meer berusting over het contactverlies, hoe moeilijk ook. Hij kon bewegen naar een ‘het is nu oké zoals het is, want ik kan het tempo van mijn dochter volgen’.
In de begeleiding had deze vader het nodig om nabij te zijn bij zijn gevoelens van verdriet, te herkennen dat het veel aanraakt dat daar hevige gevoelens en emoties bij komen kijken. Ook kon hij hulp gebruiken om de juiste toon van schrijven te vinden aan zijn dochter en om enige structuur aan te brengen door samen te beslissen met welke thema’s uit het boek te beginnen. Een valkuil was dat vader na het meegeven van een boek thuis meteen was gaan schrijven en zelf niet meteen de juiste toon kon pakken. Dit konden we herstellen in een nieuw exemplaar van Brug van Verbondenheid.
Ondanks dat de creatieve vragen in het begin ongemak gaven, ging vader bij het afronden thuis nog aan de slag met foto’s om aan het boek toe te voegen.
Als ik terugdenk aan wat de juiste timing is om Brug van Verbondenheid aan te beiden, dan denk ik dat een ouder eerst veel empathie nodig heeft. Dan onderzoek ik de ruimte om te praten over het contactverlies en check ik welke reactie het onderwerp oproept. Bij gevoelens van boosheid heb ik eerst werk te doen om dit om te zetten naar de pijnpunten. Bij een reactie van ‘bevriezen’, slaat een ouder naar binnen doordat gevoelens even te hevig worden. Er is dan wel contact met de eigen pijn waar ik mee in contact kan komen. Middels erkenning werk ik dan naar meer rust om tot nieuwe beweging te komen.”
Brug van Verbondenheid biedt ouders een kans om te blijven geven, zelfs in moeilijke tijden, en helpt kinderen te weten dat hun ouders altijd betrokken blijven, ondanks de uitdagingen van een scheiding.
Wil je meer weten over Brug van Verbondenheid? 📖 Lees er meer over in dit artikel.
Dit boek is ontwikkeld door Sanne Smit in samenwerking met de innovatiemakelaars van Youké.
🔸 Let op: Het werkboek wordt momenteel alleen gebruikt voor mensen die in zorg zijn bij Youké.