Migratie-achtergrond

De jeugdhulp is in iedere gemeente anders georganiseerd. Niet iedereen weet de weg naar hulpverlening goed te vinden. “Vooral mensen met een migratie-achtergrond vinden de jeugdhulp door taal- of cultuurverschillen vaak pas laat.” aldus Erik Klaassen van Youké. Om hen te stimuleren eerder hulp te zoeken hebben Pharos, Al Amal, Wijkteam Amersfoort en Youké twee boekjes met beeldverhalen ontwikkeld. De boekjes zijn in iedere gemeente inzetbaar.

Soms komen ouders pas in beeld bij de hulpverlening als de problemen groot en complex zijn geworden. De bestaande informatie blijkt niet altijd even goed te begrijpen en onvoldoende vindbaar voor ouders die de Nederlandse taal niet zo makkelijk lezen en schrijven. Ook schrikken ouders soms terug voor de inzet van jeugdhulpverlening omdat ze bang zijn de zeggenschap over hun kinderen kwijt te raken. Om te zorgen dat deze mensen eerder hulp durven te zoeken zijn 2 boekjes ontwikkeld.

Boekjes

Voor lichtere opvoedvragen:


Soms heeft je kind een probleem. Met wie kan je praten?”. (Klik om te downloaden).

Voor moeilijkere opvoedvragen:

Soms zijn er problemen in je familie. Met wie kan je praten?”.  (Klik om te downloaden).

Organisaties kunnen de boekjes verspreiden samen met een brief waar de contactgegevens van het wijkteam in de regio kan worden ingevuld. In de boekjes wordt deze brief ook genoemd. Er zijn een aantal ondersteunende youtube-filmpjes ontwikkeld. Wilt u meer informatie over de beeldverhalen én hoe ze in een gemeente ouders kunnen ondersteunen bij het vinden van hulp bij opvoedproblemen? Neem contact op met Pharos.

Op de foto rechts is te zien hoe de eerste exemplaren van de beeldverhalen worden uitgereikt door (v.l.n.r)  Marjolijn van Leeuwen  aan Erik Klaassen van Youké, Tineke Bos van Wijkteam Soesterkwartier en Marzouka Boulaghbage van Al Amal.

De eerste exemplaren van de beeldverhalen zijn (v.l.n.r) door Marjolijn van Leeuwen uitgereikt aan Erik Klaassen van Youké, Tineke Bos van Wijkteam Soesterkwartier en Marzouka Boulaghbage van Al Amal.