-

Bij Youké werken we meer en meer in netwerken. Teams bestaan niet langer per expertise, maar uit een combinatie van verschillende expertises. Daardoor kunnen we gezinnen precies díe hulp bieden die nodig is. Een mooie ontwikkeling, maar ook eentje die nieuwe uitdagingen met zich meebrengt voor alle medewerkers. Andrée: “Hoe zorgen we ervoor dat de mensen binnen de teams expert blijven?” 

Andrée werkt al ruim vijf jaar bij Youké – eerst als onderzoeker en sinds anderhalf jaar als Adviseur Kwaliteit. “Een leuke rol want ik zit middenin de organisatie en mag met bijna alle projecten meedenken.” Ze zet haar tanden vol enthousiasme in wat binnen Youké ‘borging expertise specialistische gebiedsteams’ wordt genoemd. Klinkt interessant maar wat houdt het precies in en waarom is het zo belangrijk?

Zorg op maat bieden

Om antwoord te geven op die vraag, gaan we eerst even terug naar het hoe en waarom van integraal werken. Andrée: “Toen een paar jaar geleden de Jeugdwet werd geëvalueerd, bleek dat gezinnen met complexe problematiek vaak onvoldoende toegang hadden tot de juiste, en voor hen best passende hulp. Youké zag ook in dat hier meerwaarde te behalen is voor gezinnen en kinderen en besloot dan ook de werkwijze aan te pakken. Tot dan toe was onze zorg georganiseerd rondom expertises. We waren een beetje aan het ‘verkokeren’. Het kon slimmer maar vooral: cliëntgerichter. We formeerden specialistische gebiedsteams, met verschillende experts die samen aan de slag gingen. Door expertises te combineren en als het ware buiten kokers om te kijken, ontstaat een totaalplaatje waarmee je gezinnen zorg op maat biedt.”

Iedereen weet ‘iets’ van ‘alles’

Deze manier van werken bracht een heel nieuwe dynamiek met zich mee, legt Andrée uit. “In een integraal team moet ‘iedereen’ van ‘alles’ ‘iets’ weten. Waar zit dan nog je expertise? Medewerkers maakten zich zorgen dat ze hun specialisme niet in stand konden houden als ze over vakgebieden heen moesten gaan kijken. ‘Hoe blijf ik dan nog de expert die gezinnen goed kan helpen?’ vroegen zij zich af.”

Je expertise behouden

Andrée geeft aan dat er nog geen klinkklaar antwoord is op deze vragen. “Maar we zijn goed op weg met het faciliteren van het behouden van expertise van iedereen die bij ons werkt. We hebben onze kennis ingedeeld in zeven expertises. Elke expertise wordt getrokken door één of twee gedragswetenschappers – of door collega’s in een andere functie met veel kennis en ervaring op het betreffende gebied. Per expertise is er een open denktank van medewerkers. De kartrekkers gaan volgend jaar bijeenkomsten organiseren waar medewerkers die een expertise delen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en nieuwe inzichten delen. Op die manier kunnen medewerkers uit de specialistische gebiedsteams kennis ‘ophalen’ bij hun eigen expertise. En blijven ze zich continu ontwikkelen. Met de Youkademy bieden we trainingen die aansluiten bij de verschillende expertises.”

 

Verbinding

“We werken op dit moment hard aan het versterken van de verbinding tussen de specialistische gebiedsteams en de expertises. Het lijkt mij een mooi scenario als de mensen uit de specialistische gebiedsteams de expertise structureel weten te vinden en benutten om hun kennis en specialisme op peil te houden. En dat andersom de expertises ook aankloppen bij de teams om te horen wat er speelt en waar de behoeftes liggen. Welke trainingen zijn nodig? Wat willen medewerkers leren tijdens bijeenkomsten? Deze verbinding realiseren heeft tijd nodig. De teams en kartrekkers moeten elkaar beter weten te vinden.”

Het goede voorbeeld

“De expertise ‘Netwerkgericht werken’ geeft binnenkort het goede voorbeeld door een bijeenkomst te organiseren die bestemd is voor álle medewerkers. Voorheen was dit een vakgebied waar alleen medewerkers die te maken hebben met het sociale netwerk om gezinnen heen, zich mee bezig hielden. Nu is het iets wat iedereen in principe tegen gaat komen in het integrale werken. Om netwerkgericht te werken moet je eerst zelf helder hebben wat je rol en positie is. En hoe je daar woorden aan geeft. Ik vind deze bijeenkomst een mooi voorbeeld van hoe we verbinding creëren tussen de expertises en het integrale werken.”

Kennis borgen door onderzoek

“Nog zo’n mooie manier om als expert je kennis op hoog niveau te houden: een onderzoek opzetten. Zoals onze regio Zuidoost Utrecht, die een onderzoek gaat starten naar integraal werken. Aan gezinnen wordt gevraagd hoe ze de hulp ervaren, wat goed gaat en wat niet. Door dingen die gezinnen minder fijn vinden te veranderen en wat als prettig ervaren wordt juist door te ontwikkelen, borgen we hun feedback. Ontzettend leerzaam. We hebben een externe expert op het gebied van dit onderzoek aangetrokken om ons te helpen dit op te zetten en uit te voeren. Natuurlijk is er niet altijd tijd om het zo grondig aan te pakken. Youké legt teams nooit iets op maar als onze collega’s uit een team hier zelf initiatief in willen nemen – zoals in Zuidoost Utrecht – dan grijpen we het met beide handen aan en maken we het mogelijk.”

Gezinnen ondersteunen

Andrée ziet nut en noodzaak van integraal werken en kennis borgen voor de volle honderd procent in. En haar collega’s? “Ik kom er steeds meer achter dat een heleboel mensen binnen Youké het al best eens zijn over integraal werken. Iedereen die bij ons werkt, vindt het belangrijk om zijn of haar specialisme te behouden. Dat eigen specialisme inzetten in een integraal team is de beste manier om gezinnen te ondersteunen!”