Vragen & antwoorden

Staat jouw vraag er niet tussen of wil je graag telefonisch een vraag aan ons stellen?
Neem contact op.

Op deze pagina is gekozen om alles in enkelvoud te schrijven. Het kan echter ook voorkomen dat jij samen met je gezin of meerdere kinderen hulpverlening ontvangen bij Youké.

Om hulp te krijgen van Youké moet jij of jouw kind een verwijzing/ beschikking hebben van een professional en in één van de onderstaande gemeentes wonen:

Eemland FoodValley
Amersfoort Barneveld
Baarn Ede
Bunschoten Nijkerk
Eemnes Renswoude
Leusden Rhenen
Soest Scherpenzeel
Woudenberg Veenendaal
   
Lekstroom Utrecht Stad
Houten Utrecht
IJsselstein
Lopik Gooi & Vechtstreek
Nieuwegein Blaricum
Vianen Huizen
  Gooise Meren
Utrecht West (Naarden, Bussum, Muiden)
Woerden Laren
Ronde Venen Hilversum
Montfoort Weesp
Oudewater Wijdemeren
Stichtse Vecht
  Arnhem
Utrecht Zuidoost Wageningen
Bunnik
De Bilt  
Utrechtse Heuvelrug  
Wijk bij Duurstede  
Zeist  

Om hulpverlening bij Youké te kunnen krijgen heb je een beschikking/ verwijzing nodig.

Sinds januari 2015 zijn de gemeentes in Nederland verantwoordelijk voor de financiering van de jeugdzorg.
Wanneer je hulp zoekt kan jij je aanmelden bij jouw gemeentelijke toegang. Dat is bijvoorbeeld; het wijkteam, het buurtteam, het sociaal team, dorpsteam, zorgloket of het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Dat verschilt per gemeente. Je kunt hier vinden hoe dit geregeld is in jouw gemeente.

In sommige gevallen kan je ook met een medische verwijzing van de huisarts of kinderarts hulp van ons ontvangen. De regels hierover verschillen per gemeente. Wanneer je een medische verwijzing hebt moeten wij alsnog een aantal gegevens aan de gemeente doorgeven. Dat zijn je naam, geboortedatum en BSN. Er wordt geen inhoudelijke informatie gedeeld zonder jouw toestemming.

Het kan ook voorkomen dat jouw kind onder toezicht staat van Samen Veilig Midden Nederland (SAVE), het Leger des Heils, William Schrikker groep of het Nidos. Dan is er een gezinsvoogd toegewezen. Die gezinsvoogd kan een Bepaling Jeugdhulp afgeven waarmee jij aangemeld wordt voor passende zorg.

Zonder een beschikking vanuit de gemeente, een medische verwijzing of Bepaling Jeugdhulp kunnen wij de hulp niet starten.

De rechtbank legt ouders in scheiding of gescheiden ouders vaak op hulp te zoeken. Om Ouderschapsbemiddeling te krijgen heb je een beschikking van de gemeente of een Bepaling Jeugdhulp nodig. De gemeente waar jouw kind ingeschreven staat is de gemeente die de beschikking zal afgeven. De aanmelding zal worden gedaan op naam van jouw kind.

Als je een verwijzing of beschikking hebt van het buurtteam, een huisarts, jeugdarts, medisch specialist of gecertificeerde instelling, betaalt de gemeente de hulp. Er is geen sprake van een eigen bijdrage. In principe betaalt jouw gemeente deze hulp voor zolang het nodig is en tot je kind 18 jaar is. In sommige gevallen vergoeden zij de ondersteuning voor een langere periode. Het is mogelijk om verlengde pleegzorg aan te vragen voor jongeren tot 23 jaar. Als je kind ouder is dan 18 jaar en extra ondersteuning nodig heeft, zoeken we samen met jullie naar de best passende oplossing.

Veel van onze hulp wordt bij jullie thuis geboden (dit noemen we ambulant). Een aantal hulpvormen zijn op locatie van Youké. Dit zijn Vroegdiagnostiek groep, Dagbehandeling jonge kind, Onderwijs Zorg Arrangement, Naschoolse dagbehandeling (Hilversum) Crisisopvang, 24-uurs zorg Kinabu, InVerbindingGroep, een deel van de Gezinsbehandeling, Ouderschapsbemiddeling en Ouderschap Blijft. Kijk voor meer informatie over de locaties op deze pagina.

In sommige gevallen wel. In een aantal gemeentes bieden we Begeleiding naar Zelfstandigheid voor jongeren boven de 18. Dat is ambulante hulp voor jongeren die zelfstandig (willen gaan) wonen.

Thuis- of dakloze jongeren van 18 tot 23 jaar, kunnen bij De Dijk van Youké in de gemeente Utrecht acht weken opvang krijgen. De begeleiding werkt er met de jongeren aan dat zij dagbesteding, een inkomen en huisvesting voor zichzelf realiseren.

Onderwijszorg-arrangement en pleegzorg. In het geval dat de jongere al hulp krijgt op het moment van de 18e verjaardag is er mogelijkheid tot een verlengde jeugdzorg beschikking. Pleegzorg kan verlengd worden tot 23 jaar.

Soms kan zich een situatie voordoen waarbij je direct hulp nodig hebt. We spreken dan van spoed of crisis. Heb je nog geen contactpersoon vanuit het wijkteam, het buurtteam, het sociaal team, dorpsteam, zorgloket of het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) van jouw gemeente? Dan kan je altijd met Veilig Thuis bellen op het nummer 0800-2000. Zij verwijzen je eventueel door voor hulp bij crisis van Youké.